UCZYMY, SZKOLIMY, ŚWIADCZYMY USŁUGI, NAPRAWY, PRZEGLĄDY TECHNICZNE, NOCLEGI, BURSA, SCHRONISKO

AKADEMIA GOTOWANIA

ZAPRASZAMY NA KURS DOSKONALĄCY UMIEJĘTNOŚCI KULINARNE

Akademia Gotowania to 50 godzinny kurs (10 spotkań szkoleniowych organizowanych w formie zajęć praktycznych, każde spotkanie trwa 5 godzin) obejmujący umiejętności przygotowywania ciekawych, smacznych i zdrowych potraw  z produktów dostępnych, ale rzadko wykorzystywanych w kuchni domowej.

Akademia Gotowania jest przede wszystkim skierowana do osób, które lubią gotować  i czerpią z gotowania ogromną przyjemność. W Akademii Gotowania  mogą wziąć udział zarówno osoby, które chciałyby doskonalić posiadane już umiejętności kulinarne, jak również osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę   z gastronomią. Akademia Gotowania jest dedykowana wszystkim, którzy pasjonują się sztuką kulinarną i swoją pasję chciałyby przekuć w konkretne, a przy tym wyjątkowe umiejętności.

Założenia organizacyjne:

  1. Czas trwania kursu: 50 godzin dydaktycznych (w tym 100% zajęć praktycznych).
  2. Forma kursu: tryb weekendowy (10 spotkań x 5 godzin).
  3. Ilość miejsc w grupie szkoleniowej: 12 osób.
  4. Cena kursu: 800 zł (za udział we wszystkich spotkaniach).
  5. Cena kursu obejmuje: 50 godzin dydaktycznych, materiały dydaktyczne, surowce na zajęcia praktyczne, dyplom ukończenia Akademii.
  6. Miejsce odbywania zajęć:  ul. Połczyńska 9, Drawsko Pomorskie- pracownia technologii gastronomicznej,
  7. Kontakt: Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, ul. Warmińska 1, 78 – 500 Drawsko Pomorskie, tel/fax: 94 363 2420,      e-mail: sekretariat@pckziu.pl
  8. Program kursu: 

I spotkanie: Potrawy z kaczki:

  • Pieczona kaczka z brzoskwiniami.
  • Soczysta pierś z kremowym puree i sosem z glazurowanej szalotki.
  • Kaczka w sosie pomarańczowym.

II spotkanie: Potrawy z gęsi:

  • Piersi gęsi w sosie piernikowym,
  • Uda gęsi z jabłkami,
  • Gęś w sosie musztardowym.

III spotkanie: Potrawy z królika:

  • Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami.
  • Królik duszony w marchewce i maśle.
  • Królik w sosie śliwkowym.

IV spotkanie: Zakąski:

  • Roladki z szynki.
  • Sałatka brokułowa.
  • Sałatka z krewetek z sosem z limonek.
  • Sałatka w muszlach makaronowych.

V spotkanie: Potrawy z ryb:

  • Ryba pod pistacjami na salsie z warzyw.
  • Pstrąg pieczony w sosie maślanym z cytryną.
  • Ryba pod pistacjami na salsie z warzyw.

VI spotkanie: Potrawy z mięsa wieprzowego i wołowego:

  • Schab w sosie musztardowym.
  • Kotleciki pod szpinakową pierzynką.
  • Wołowina po prowansalsku.

VII spotkanie: Potrawy z mięsa wieprzowego:

  • Schab z sosem ogórkowym.
  • Polędwiczki w sosie śmietanowo – musztardowym z cebulkami.
  • Żeberka w sosie barbecue.

VIII spotkanie: Potrawy z drobiu:

  • Udziec indyka długo pieczony.
  • Rolada z kurczaka z nadzieniem serowo – porowym.
  • Pierś w płatkach owsianych.

IX spotkanie: Zupy:

  • Solianka (zupa rosyjska).
  • Pikantna zupa rybna z krewetkami.
  • Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i krewetkami.
  • Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą.

X spotkanie: Gęsina raz jeszcze:

  • Piersi gęsi z podgrzybkami.
  • Duszone nogi gęsi w sosie cebulowo – miodowym.
  • Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą.